News

News

One city, two fire stations

CNH Architects worked closely with the City of Plymouth to simultaneously update Fire Station #3 and design a brand new Fire Station #2.

Fire Station #2

CNH designed a two-story fire station for the City of Plymouth Fire Department to replace an older station on the
same site. The 30,1000 sf new facility is being repositioned to allow for better and faster road access, improving firefighter response times. As
firefighter health and safety are a top priority in this project, gear will have its own room separate from apparatus bays to keep
it clean and contaminant free. There is also separation between the apparatus/decontamination areas and the residence and
administrative areas to reduce toxin transmission. A larger dayroom and kitchen better suited to meet the department’s needs
provides relaxation for firefighters. Training elements include a hose drying tower that doubles as a training tower with several
different styles of openings to be filled with smoke, and a mezzanine with additional styles of training openings.

Project Challenge

Locating room for the building on site with improved road access while keeping it the right size in
order for the existing building to stay operational required maintaining a restrictive building separation between new and old
while also navigating the site’s well house and significant elevation changes. CNH worked to fit all required elements into the
new building by creating a split level facility with separate entrances for staff and public. Construction will be phased to keep the
existing facility operational until the new building can become operational and the existing building can be torn down.

Fire Station #3

CNH designed an addition for Fire Station #3 as well as a remodel for the entire station, covering 26,000 sf. Water intrusion caused mold and unhealthy conditions making many areas unusable for the department. CNH addressed this issue in the addition while expanding the dayroom and kitchen and separating turnout gear from the apparatus bays to keep it clean and contaminant free. Additional separation was created between this storage and dorms and administrative areas to better suit the department’s needs and promote better relaxation. Residential areas were moved to the first floor for safety and to improve response times. Training features at the station include a basement training maze that can be setup in a variety of ways and filled with smoke for simulation drills, and a small training mezzanine with training openings.

Project Challenge

Significant water intrusion issues caused several areas of the basement to become unusable. This
created a challenge of designing the new addition in a manner that allowed for the building’s required programming to work with
good flow and for the water intrusion areas to be addressed at minimal cost and impact to the overall budget and construction
of the project. Construction will also be phased in order to keep the facility fully operational.

Construction on both stations will start in Spring 2021 and plan to finish in Summer 2022.

Share this:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Leverage our decades of expertise and innovation to achieve your facility’s architectural and design goals.

Partner with CNH, and our talented architects and interior designers will make certain your needs are met at every step of your project.

Leverage our decades of experience and sustainability expertise for a greener, more efficient facility

Partner with CNH, and our talented architects will make certain your needs are met
at every step of your project
Scroll to Top