Sustainable

Valleywood Clubhouse

Valleywood Clubhouse

A municipal golf clubhouse which is designed to upgrade the course’s ability to service golfers and golf events. The new facility has a main event room with the capacity to hold 140 diners, a commercial kitchen, bar with high seating and is connected to a casual seating area that serves as the social heart of the clubhouse. The main event room overlooks the 18th hole and beautiful back ground of the golf course. This spectacular view is also seen from the lobby and bar areas. Course staff in the pro shop have direct line of sight to the 1st tee, 9th green, 10th tee, putting green and end of the 18th hole.

This facility was awarded Three Green Globes by the Green Building Initiative and is the first new building in Minnesota to earn this high, third party verified, sustainable certification.


Apple Valley Senior Center

Apple Valley Senior Center

This project is Two-Globes Certified under the Green Globe rating. The facility uses a combination of daylight harvesting, heat pumps, ventilation air exchange and in-floor radiant heating to provide comfort and reduce energy consumption.


Apple Valley Liquor Store #3

Apple Valley Liquor Store #3

Completed in 2008, this project was the first project in Minnesota to receive a Green Globe certification. The Green Building Initiative recognized this project with a “Two Globe” rating, and the building is also Energy Star certified. Using a highly efficient geothermal heat pump system and ventilation exchange allows this building to greatly reduce energy usage. The beer coolers are also integrated into the geothermal system.


North Country Bottle Shop

North Country Bottle Shop

The new North Country Bottle Shop was designed to generate better cash flow by attracting new customers and reducing costs through efficient systems.

Welcoming customers starts on the site where the parking lot accommodates cars, pickup trucks with trailers and RVs for convenient access to the store. A bright and spacious interior reduces visual clutter to emphasize the product for sale. A trellis covered wine area, large retail floor and walk-in beer cave provide for plenty of selection and easier circulation throughout the store.

Geothermal heating and cooling, occupancy sensor controls, LED lighting and other high efficient building systems substantially reduce the overall cost of operating the store. Along with these systems, the store is laid out and shelved to reduce handling a larger volume of product and allowing staff to spend more time with customers.


Apple Valley City Hall

Apple Valley City Hall

This city hall complex includes a state-of-the-art council chambers, training room, and public meeting space. The offices are organized into pods of open office space with private offices surrounding. Conference rooms and support spaces are shared among the offices. Key objectives of the design included room for future expansion, durability, and flexibility to mechanically and electrically zone the building based on time-of-day and public uses. This project is displayed as a sustainable design case study on Minnesota Pollution Control Agency’s website.