South metro landmark: sustainable pioneer

January 29th, 2019
South metro landmark: sustainable pioneer

Sustainable design and energy efficiency were priorities for CNH Architects in the 2002 design for the Apple Valley municipal campus, its combined city hall and police station.

The buildings reflect an open, inviting attitude and a sense of teamwork in serving the public. Several spaces in addition to a shared entryway, were created for use by staff from both buildings.

“Green architecture” elements included energy conservation for the building design, as well as landscaping and construction materials that are long lasting and represent a prudent use of natural resources.

The design maximizes natural light throughout the building and equips offices and meeting rooms with light sensing control systems to automatically turn off lights when rooms are not in use. Clerestory windows and full side-lite doors bring light into the center core and hallways of the building.

The Apple Valley City Hall project was featured in:

  • American City and County Magazine

  • National League of Cities magazine

  • Construction Bulletin

  • Sun Thisweek news

  • Minnesota Office of Environmental Assistance update

The open theme is evident along the main hallway, where a see-through wall surrounding the city chambers is made of laminated, acoustical glass to provide a view of the proceedings. An extra sound barrier keeps out hallway discussions.

Extra sun screens throughout the building limit exposure to full summer sun, while insulation levels exceed state requirements. Lighting systems with energy efficient lamps and building-wide control systems and three level manual light controls for office areas all increase energy efficiency.

To protect the environment and ensure that natural resources are used wisely, no vinyl flooring or coverings were involved in the project. All carpet is made of 25 percent recycled material and the carpet and carpet backing are 100 percent recyclable. In high traffic areas, durable and attractive ceramic tiles are utilized.

On the site, an erosion control and sedimentation control plan were developed in cooperation with the city engineer. The shared parking lot has native, minimal upkeep plantings that are watered naturally by surface runoff.

Design and construction oversight are key to the partnership CNH brings to its projects. “Our greatest strength is our ability to work closely with clients in helping them achieve their objectives,” said Wayne Hilbert, CNH principal and lead architect for the project. “I am certain that it helps restrain costs and adds efficiency throughout the construction period.”